Aan de Grift in het Binnenveld staat een indrukwekkend monument. Het is opgebouwd uit fossiel hout, hetgeen vele kunstenaars heeft geïnspireerd. Onder andere Bertus Haverkort (Rhenen), Birgit Pedersen (Wageningen) en Simon Oosting (Wageningen).
Bertus Haverkort deed in 2018 een voorstel voor een monument en maakte een ontwerp. In het gebied lagen 20 bomen. Het ontwerp met gebruik van die 20 bomen bleek onhaalbaar. Veel materiaal dreigde verloren te gaan. Maar Bertus nam met steun van Frank Berendse en Rob Janmaat het initiatief richting de aannemer Waterschap Vallei en Veluwe. Verder werd contact opgenomen met Jos Baselmans van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Het onbezoldigde ontwerp van Haverkort werd door het waterschap afgewezen. Omdat ‘’het niet nodig is om een kunstenaar te betalen’’, hoewel niet gevraagd. Intussen heeft het werk weer andere kunstenaars geïnspireerd.
Birgit Pedersen: “Dit jaar ben ik geïnspireerd door de 7000 jaar oude prehistorische eiken. Die vond men in de Hooilanden in Wageningen. In Lanzy in Frankrijk had ik de mogelijkheid om met papier, bister en olie zo dicht als mogelijk de uitstraling van deze prehistorische eiken te creëren. De zwartbruine kleur spraak mij zeer aan”. Recent exposeerde Birgit bij Galerie LUCIA NOVALIS in Wageningen. Hier ontmoette ze Bertus Haverkort, die haar een stuk kienhout aanbood. Thans exposeert ze met ander werk in de kerk op de markt in Wageningen: Kunst in de Kerk
Simon Oosting: “Het gedicht: de houtsnijder kreeg een zwarte eik, is oorspronkelijk in het Fries geschreven en opgenomen in mijn bundel hûnewacht uit 2012. Mijn broer maakt beelden van hout. Soms vonden we langs de wegen in het Binnenveld de moereiken liggen als een boer daar bij het ploegen van het land op gestuit was. Mijn broer maakte er een aantal mooie beelden van. Ik schreef er een gedicht over”.
Tekst: Willem Heemskerk
Foto’s: Mieke Schriever en Bertus Haverkort