Boompjestrekken 130822 2

Ondanks warmte veel wilgjes getrokken

Meer dan 30 mensen verzamelden zich zaterdagmorgen 9.00 bij knooppunt 13. Ondanks de voorspelde hittegolf en code geel was er veel enthousiasme. Thomas Kroon, beheerder Mooi Binnenveld, had een pittig programma bedacht. Eerst in tweetallen met spork wilgen in de buurt van de eendenput uitsteken.  Wel droog deze keer, daarom was het nu mogelijk. Deze schietwilgen hadden zich stevig ontwikkeld in de lokale klei, zwaar werk dus. De pauze met onder andere koffie, thee en koud water op de vlonder was dan ook zeer welkom. Op weg daar naar toe liepen we door hele velden klokjesgentianen en veel ander moois zoals klein vlooienkruid.

Klokjesgentiaan

Het gedeelte waar we met vrijwilligers eind 2020 in natte omstandigheden maaisel van De Bennekomse Meent uitstrooiden stond vol met deze prachtige blauwe bloemen. Zie ook de inventarisatie bij de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden in 2022.

Na de koffie bleven we wat dichterbij. Tussen de Veensteeg en de vlonder waren er minder boompjes dankzij het eerdere vrijwilligerswerk. Hier zagen we veel uitgebloeide gevlekte en rietorchissen, alsmede bijvoorbeeld dotterbloem, moeraswalstro en watermunt. Trouwens ook nog veel pitrus en biezenknoppen met open plekken ertussen. Het uitbreiding van het riet lijkt echter te stagneren.

Een nuttige, erg warme, maar vooral mooie ochtend. Niet alle boompjes zijn weg trouwens, dus wie weet komt er nog een herkansing in de avond.

Met dank aan De Lynx voor het faciliteren van toegang tot koffie- en theezetten, alsmede gebruik van het serviesgoed en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden voor het gebruik van de sporken.

Tekst: Willem Heemskerk
Foto’s: Patrick Jansen (boven) en Ken Giller (onder)

 

 

Recent nieuws