Recreatie

Recreatie kl

Op de recreatiekaart vindt U een overzicht van de wandel- fiets- en kanomogelijkheden om het gebied van Mooi Binnenveld te bezoeken: Recreatiekaart Binnenveldse Hooilanden  

Wandelen
Er zijn twee korte wandelroutes, twee klompenpaden en de trekvogelroute die langs en door het gebied lopen. Echter in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is het vlonderpad afgesloten.

Twee korte wandelroutes. Beschrijvingen staan ook op de informatieborden.
Uitkijkplatform (1,2 km): Deze route door het gebied begint vanaf de parkeerplaats bij het uitkijkplatform. U loopt tussen de Grift en de Kromme Eem door, en vervolgens dwars door het gebied over de Eemwal. Deze wal ligt hier al eeuwen en is ook de grens tussen de gemeenten Ede en Wageningen. U loopt weer terug naar de parkeerplaats langs de Werftweg.
Veenkampen (2 km): Deze route rond de Veenkampen begint vanaf het fietspad bij de Veensteeg. U komt bij een vlonderpad met een uitzichtpunt midden in het gebied. Vervolgens komt  U bij het Veeneiken monument en de vistrap. U kunt hier vogels en planten bewonderen.

Klompenpaden. Hiervoor  geldt dat de paaltjes met het klompenpad merkteken moeten worden gevolgd.
Het Harsloërpad Dit klompenpad loopt langs en door de Binnenveldse Hooilanden. De route loopt langs de Veensteeg en steekt dan het gebied in, bij de vlonder. Vervolgens gaat het pad over het fietspad langs de Grift. Bij knooppunt 26 verlaat het pad de Binnenveldse Hooilanden.
Het Grift en Graftenpad Dit klompenpad loopt langs de Grift. De route loopt over het fietspad tot aan de uitkijktoren bij knooppunt 27. Daar gaat de route het gebied in en slat dan linksaf richting de Meentweg. Vlakbij fietsknooppunt 29 verlaat het pad het gebied.
Het trekvogelpad voert met Etappe 14 ook door en langs de Binnenveldse Hooilanden.

Fietsen
IVN Route: ‘De Binnenveldse Hooilanden
De route van 13,7 km lang is samengesteld door IVN-Ede en Mooi Binnenveld. Het laat zien wat er allemaal in het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden aan het gebeuren is. Na afgraven, waterbeheer, maaisel strooien en jaarlijks maaien en afvoeren, is de nieuwe natuur zich aan het ontwikkelen, maar heeft nog wel wat jaren nodig om te stabiliseren. Maar er is al veel te zien, hetgeen een indruk geeft hoe mooi het aan het worden is.
IVN Route: Fietsen door Bos en Binnenveld. Deze fietsroute van 33,9 km is samengesteld door IVN-Veenendaal. Beide routes zijn te downloaden met de IVN Route App.
Knooppuntenroute: U kunt een fietstocht rond de Binnenveldse Hooilanden maken langs het fietsknooppuntensysteem. Als U de nummers 12-13-02-29-25-27-26-11-12 volgt, rijdt U voor een groot deel langs de rand van de Binnenveldse Hooilanden.   De lengte is 10,6 kilometer.
Een duurzaam Ommetje  is een nieuwe fietsroute van IVN Veenendaal-Rhenen samen met “Samen Duurzaam Veenendaal”. Deze route voert langs lokale bedrijven en organisaties, waar ook de nodige boodschappen ingeslagen kunnen worden. De bijbehorende fietsgidsjes zijn gratis verkrijgbaar bij het Trefpunt (Duza4fair) en de Stadswinkel in de Cultuurfabriek in Veenendaal.

Kanoën
Het is goed kanoën op het Valleikanaal ook wel bekend als De Grift. Deze loopt langs het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden, zie ook de folder. In het natuurgebied loopt ook de Kromme Eem, hier is het nadrukkelijk niet toegestaan om te kanoën.