Bokashi

Wat doet die plastic bult in ons natuurgebied?

Langs de Veensteeg komt u in de komende weken een bijzonder ‘landschapselement’ tegen. Wat doet deze plastic bult hier? Onder dit plastic zijn we bokashi aan het maken van het maaisel, dat uit het natuurgebied komt. We willen het maaisel op die manier lokaal en duurzaam verwerken.

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Bij deze techniek wordt het maaisel m.b.v. bepaalde micro-organismen zonder zuurstof gefermenteerd. Hierdoor treedt er geen verlies van koolstof verbindingen op.  Bij normaal composteren verdwijnt 90% van de compost als CO2 in de lucht.)

Fermentatie

De bokashi wordt gemaakt door telkens een laag maaisel van 10 à 20 cm dik op te brengen. Over elke van de lagen rijdt een zware tractor om zo veel mogelijk lucht (en dus zuurstof) uit het maaisel te verwijderen. Vervolgens wordt er kalk over elke laag gestrooid, zodat tijdens het fermentatie proces de kuil niet te zuur wordt. Als dat gebeurt werken de bacteriën die celwanden van het planten materiaal bewerken, niet meer.

Daarna wordt een oplossing met micro-organismen over elke laag gesproeid. Na afloop wordt de kuil luchtdicht afgedekt. Na 10 weken is de bokashi klaar en hebben de bacteriën een deel van de celwanden van het planten materiaal afgebroken.

Organisch stofgehalte

De bokashi is dan klaar om over het wei- of mais-land gestrooid te worden. Door de fermentatie is het maaisel zo ver afgebroken dat het binnen een paar weken in de bodem wordt opgenomen. Hierdoor neemt het gehalte organische stof in de bodem toe, wat goed is voor het bodemleven en wat er voor zorgt dat de bodem beter tegen droge periodes kan. Een bodem met een hoger organische stofgehalte houdt namelijk het vocht beter vast.

Deze kuil is tot stand gekomen uit een samenwerking van de Stichting Mooi Binnenveld en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden.

 

 

Recent nieuws