20211005_092158

Expeditie in het kader van de GeoWeek

In 2021 werd de GeoWeek voor de 15e keer georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Van 4 tot en met 8 oktober 2021 doken weer duizenden leerlingen in de wereld van de geografie! Door corona was de GeoWeek dit jaar niet in mei, maar in oktober. Op dinsdag 5 oktober 2021 vond een expeditie plaats in het kader van deze week naar de Binnenveldse Hooilanden.

Groepen 7 en 8 van Openbare Basisschool de Prinsenakker uit Bennekom hebben deze expeditie ‘beleefd’  en geleerd over: ‘Hoe maak je van sappige weilanden weer sompige natuur?’.

Leerlingen in actie

De kinderen hebben de bodem bestudeerd, maar eerst moest er natuurlijk in de grond geboord worden om bodemmonsters te verzamelen. Iedereen een paar slagen aan de grondboor dan weet je waar klei en veen verstopt zit. In het water moest de pH en het nitraatgehalte getest worden, eerst in slootwater en daarna in het kwelwater. Het kwelwater kwam spontaan uit de bron in de Veenkampen, hier genoten de kinderen zichtbaar. De wandeling naar de Veeneiken was het slotstuk van de expeditie, de jongeren vonden het indrukwekkend om naast eiken van 7000 jaar oud te staan.

We kijken terug op een geslaagde expeditie, het was mooi om te zien hoe de kinderen zo’n gebied beleven; heerlijk om te lopen door het water of te springen op de veenbodem.

Tekst en foto’s: Klaas Swart en Willem Hendriks

Recent nieuws