Bloeiende Schildereprijs (Veronica scutellata) (Henk Kloen).

Hooilanden kleuren blauw in 2024

In 2024 is er in het kader van het Monitoringplan Binnenveldse Hooilanden een SNL-soortkartering uitgevoerd op het terrein van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden. Hiermee wordt niet alleen voldaan aan de monitoringverplichting binnen het provinciale Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) maar wordt ook inzicht verkregen in natuurkwaliteit en effectiviteit van verschillende beheertypen op de Binnenveldse Hooilanden. Door vrijwilligers zijn in de zomermaanden 11 percelen, sloten en de bedding van de Kromme Eem geïnventariseerd en opgenomen in de National Databank Flora en Fauna.

In totaal zijn er maar liefst 216 plantensoorten waargenomen. Mooi hoe de Blauwe Zegge als karakteristieke soort het hoogste aantal groeiplaatsen bleek te hebben, niettemin vanwege diens vermoedelijke verantwoordelijkheid voor de naam ‘blauwgrasland’. De prachtig donkerhemelsblauw bloeiende Klokjesgentiaan bleek ook zeer talrijk. Een positief resultaat voor de in Nederland sterk achteruitgaande soort die typisch is voor bodem zoals in vochtig hooiland en blauwgrasland.

Daarnaast zijn er ook zeldzame en Rode Lijst-soorten aangetroffen evenals nieuwe soorten. Twee nat schraalland percelen bevatten de meeste zeldzaamheden. De zeer zeldzame Vlozegge is naast wel 21 andere soorten voor het eerst waargenomen. De soort is landelijk sterk achteruitgegaan en wordt naast blauwgrasland geassocieerd met drassig hooiland en trilveen. Een interessante vondst is het aantreffen van het zeer zeldzame Dwergparelmos. Deze soort is tot recente jaren slechts zeer incidenteel waargenomen. Vermoedelijk heeft de soort voor de intensivering van de landbouw een grote sporenvoorraad in de bodem opgebouwd. Deze heeft door het afgraven ten behoeve van natuurontwikkeling weer voet aan de grond weten te krijgen.

Al met al is van een flink aantal soorten zeggen en graslandkruiden de hoeveelheid groeiplaatsen meer dan verdubbeld. Verder hebben voornamelijk soorten van blauwgraslanden, dotterbloemgraslanden en kleine-zeggen moerassen zich sterk ontwikkeld. In 2019 en 2020 is maaisel uit nabijgelegen natuurgebieden opgebracht. Deze inspanningen blijken succesvol. Deze inventarisatie biedt een fascinerend inkijkje in de ecologische ontwikkelingen van de Binnenveldse Hooilanden. Het laat zien hoe natuurherstel loont en hoe zorgvuldig beheer kan bijdragen aan het behoud van kwetsbare flora. Het is zeker aan te raden het rapport door te lezen en te ontdekken welke (zeldzame) soorten in het gebied aanwezig zijn.

Tekst: Johan Hutten
Foto’s: Boven: Bloeiende schildereprijs, In de tekst: Gevleugeld hertshooi. ©Henk Kloen