Zaterdagmiddag 1 februari openden zo’n 20 excursiebegeleiders het Mooi Binnenveld excursieseizoen. Deze keer bezochten we gezamenlijk het natuurgebied de Groene Grens. Dit gebied is een langgerekt natuur- en kruidenrijk weidegebied tussen Ede en Veenendaal. Het bijzondere is dat het op Ede’s grondgebied ligt maar als natuurgebied door Veenendaal gefinancierd wordt. Het was oorspronkelijk het Maanderveen (zie rode cirkel boven) van het buurtschap Maanen, dat lag tussen de Maanderbroek en de daarbij behorende Kade (thans Zuider Kade) en het Boveneind van de Bisschop David Grift (thans Prins Bernhardlaan). De in 1671 gegraven Nieuwe Wetering ontwatert het hele gebied.
De bewoners van Veenendaal-Oost betaalden mee aan de aanleg van het gebied. De Gemeenten Veenendaal en Ede garanderen de instandhouding van de Groene Grens voor tenminste 40 jaar tot 2063. De aanleg begon in 2012 en in 2023 was het voorlopig laatste gedeelte klaar. Totaal is er dan 51 hectare natuurgebied en 18 hectare kruidenrijk grasland. Stichting Mooi Binnenveld beheert het natuurgebied in opdracht van de Gemeente Veenendaal. De biologische melkveehouders Jan en Carola van Ruiswijk gebruiken het grasland.
We (excursiebegeleiders Mooi Binnenveld, zie rechts) bezochten de drie prachtige delen Groene Grens, Zuid, Midden en Noord en praatten elkaar bij over het kalkmoeras in Noord, de oeverzwaluwwanden in Midden en Zuid en de ingezaaide akkers. Ook leerden we over de bijzondere kalkminnende vegetatie, opgebloeid dankzij de kwel. Speciaal daarin zijn bv de vele orchideeën (nu al 10 soorten), parnassia, ogentroost, vetblad en vele anderen. Het gebied is ook bijzonder door de vele broedende vogels, niet zozeer de weidevogels, maar vooral ook de bos- en struweelvogels.
We sloten de bijzonder leerzame dag af in het buurtcafé de Fuut. We zijn klaar voor het excursieseizoen 2025 en beginnen hiermee op 10 maart (aankondiging volgt) voor de leden van Mooi Binnenveld.
Eerst nog op 12 maart het tweede Mooi Binnenveld webinar, speciaal over de Groene Grens. Hier alvast de link.
Tekst: Willem Heemskerk
Foto: Gidsen Mooi Binnenveld (©Willem Hendriks), Kaart (Geelkercken 1651)