Na de Algemene Ledenvergadering van 28 november jl, waarin Plan en Begroting voor 2025 werden goedgekeurd, waren er twee lezingen.
Thomas Kroon, vertelde over de grote modderkruiper, waar hij als beheerder van Mooi Binnenveld en tevens onderzoeker bij RAVON, onderzoek naar gedaan heeft in de Binnenveldse Hooilanden. Het gaat goed met de Grote modderkruiper met name in de herstelde Kromme Eem. Dit compenseert het verlies in een aantal dichtgegooide of bewerkte drainagesloten. Het extensieve schonen van de watergangen (minder, gefaseerd en voorzichtig) en van het waterpeil spelen hierbij een belangrijke rol. De ontwikkeling van de Achterbergse Hooilanden kan ook bijdragen aan de uitbreiding van de Grote modderkruiper.
Michiel Wallis de Vries van de Vlinderstichting presenteerde een overzicht van 32 jaar dagvlinder monitoring in de Bennekomse Meent. Er zijn nu 27 soorten gevonden, en dit aantal is stabiel, maar het aantal vlinders varieert sterk. In tegenstelling tot planten zijn er weinig zeldzame dagvlinders. Meer dan 9 soorten vlinders zijn de laatste 100 jaar verdwenen uit de Binnenveldse Hooilanden. Voorbeelden zijn de Rode vuurvlinder die al sinds 1911 niet meer gezien is en veel soorten na de tweede wereldoorlog, zoals het gentiaanblauwtje, dat men in 1994 voor het laatst vond. Het is voor deze vlinders niet gemakkelijk om terug te komen, maar de graslandvlinders breiden zich uit in de Binnenveldse Hooilanden. Er is wel potentie voor meer terugkerende soorten, maar uitdagingen zijn nog steeds: teveel stikstof, klimaatextremen, geen bronpopulaties in de omgeving, maaibeheer, etc.
De beide presentaties zijn hieronder te downloaden in kleine resolutie. Een betere resolutie is op verzoek beschikbaar.
Grote modderkruiper Thomas Kroon
Dagvlinders in het Binnenveld: Op weg naar herstel? Michiel Wallis de Vries
Foto’s: Michiel Wallis de Vries (Gentiaanblauwtje), Thomas Kroon (Vangen Grote modderkruiper)
Tekst: Willem Heemskerk