Onlangs werd in het stadhuis een herinneringsbord onthuld, dat het verhaal vertelt van een vliegtuig, dat in de oorlog in het Wageningse Binnenveld naar beneden kwam.
Dat was in een weiland bij de kruising Nieuwesteeg/Veensteeg, oftewel knooppunt 13 (zie foto boven). Een herinneringsbord zal aldaar binnenkort geplaatst worden.
De Amerikaanse B-17F bommenwerper maakte op 28 juli 1943 rond de middag daar een noodlanding. Het toestel van het 327ste Bomb Squadron, onderdeel van de 92ste Bomb Group, was op de weg terug naar de basis Alconbury in Engeland na een aanval uit te hebben gevoerd op vliegtuigfabrieken in het Duitse Kassel. De B-17 vloog achteraan in de terugkerende formatie bommenwerpers als het laatste vliegtuig in de groep en werd op de terugweg naar de basis geraakt in een motor. De B-17 verloor snelheid en kon de formatie terugkerende bommenwerpers niet meer bijhouden. Zonder de bescherming van de formatie werd de B-17 een makkelijke prooi voor Duitse jagers. De B-17 verloor snel hoogte en vloog nog maar op een hoogte van 150 meter met te weinig brandstof. Er zat voor piloot Ben Smotherman niets anders op dan een noodlanding te maken. Hij gaf zijn bemanning de order om zich klaar te maken voor de noodlanding en draaide de B-17 weg van Wageningen, dat hij voor zich zag, zodat er daar geen slachtoffers zouden vallen, mocht de noodlanding mislukken. Hij landde in het weiland. De bemanning overleefde het en men probeerde de B-17 in brand te steken voordat de Duitsers kwamen, dat mislukte. De bemanning belandde in een Duits krijgsgevangenkamp. De gehele groep overleefde de oorlog.
Piloot Ben Smotherman bleef bij de Amerikaanse luchtmacht en ging als kolonel met pensioen. Zijn dochter Nancy Jan Davis (‘Jan’) trad in de voetsporen van haar vader en ging in de negentiger jaren als astronaut drie keer met een spaceshuttle, onder meer met de Endeavour, de ruimte in. Zij bezocht onlangs het astronautencongres van André Kuipers in Noordwijk, maar kwam eerst naar Wageningen om het herinneringsbord te onthullen. “Het is zo belangrijk om dit verhaal, dat mijn vader met zijn bemanning is overkomen, door te geven aan volgende generaties. Vrijheid is niet gratis. Mijn vader heeft er nooit over kunnen praten, mijn opa ook niet”, vertelde Jan Davis.
Wethouder Maud Hulshof benadrukte het belang van Wageningen als stad der bevrijding “We moeten het verhaal over oorlog en vrede in leven houden en steeds doorvertellen. Ik hoop dat deze plaquette daar een mooie bijdrage aan zal leveren. Bewustwording is hier zo belangrijk.” Meer informatie.
Bron: 8 oktober 2024 Stad Wageningen door Jan Boer