Van de snor, een broedvogel van de rode lijst (kwetsbaar), zijn in 2024 voor het eerst in de Binnenveldse Hooilanden territoria vastgesteld: een tweetal in het gebied van Mooi Binnenveld, en één in het terrein van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden. Alle drie de territoria bevonden zich langs de Kromme Eem.
Het lang aanhoudend “snorren” van de vogel is een heerlijk geluid, dat onmiskenbaar is. De waarnemingen van de snor vielen in de periode medio mei tot medio juni.
De landelijke trend van de snor is (sterk) stijgend, en deze vertoont overeenkomsten met de regenval in de overwinteringsgebieden. Momenteel is landelijk sprake van zo’n 3000 paren.
De snor houdt van vochtige tot natte, structuurrijke rietvegetaties met een mengeling van jong en oud riet. In laagveenmoerassen kunnen wel tientallen snorren per 100 hectare aanwezig zijn.
Kennelijk zijn de omstandigheden in de Binnenveldse Hooilanden inmiddels zodanig dat de snor zich er heeft gevestigd. Het kan overigens ook zo zijn dat de uitzonderlijk natte omstandigheden van de afgelopen maanden maart t/m mei de komst van de snor heeft bevorderd, en dan is af te wachten of de soort zich bij ons zal handhaven. Daarvoor lijkt in ieder geval de handhaving van het aanwezige overjarige riet langs de oostkant van de Kromme Eem noodzakelijk.
Tekst: Gert van der Meer
Foto: Vroege Vogels BNN-VARA (boven), SOVON