Kievit, grutto en wintertaling zijn nu weer volop te zien in de Binnenveldse Hooilanden (zie boven). De grutto’s en kieviten in het Binnenveld zijn prachtig, maar let ook eens op de graspieper!
Een vogeltje dat piept en in het gras zit. Zo klein en bruin dat je hem bijna niet ziet. Totdat piep-piep-piep-piep-piep het vogeltje opstijgt en met een hoge boog weer afdaalt. Voor de goede luisteraar geen saai piepje maar subtiel aanzwellend, iets verhogend en versnellend, en aan het eind alles weer terug. Hij vliegt en zingt met een boog. Geen lange stelten, geen grote bek en geen zwart witte patronen. Dit is ons kleinste weidevogeltje, hij wordt gemakkelijk vergeten.

Toch mag ik het piepertje wel. Op het eerste oog een gewone jongen, maar toch wel anders dan een mus. Meer gestreept, en bij juiste lichtinval heeft de bruin rug een olijfgroene gloed. De onderzijde is sterk gespikkeld. Hij lijkt qua uiterlijk en gedrag best op een veldleeuwerik, die echter een slag groter is en wat boller van vorm. En het lied van de veldleeuwerik is veel gevarieerder, al kan hij ook de piep krijgen van de graspiep.
Ook in de winter hebben we graspiepers maar dat zijn de broedvogels uit Noord-Europa. In het voorjaar komen onze broedvogels terug. Ik zag al wat eerste piepende baltsvluchtjes, nog vrij kort en ingetogen. Dat zal nu snel uitbundiger worden. En ze gaan ook meer opvallend op paaltjes of in struikjes zitten.
De graspieper is nog steeds een vrij gewone vogel in ons land. Toch staat hij op de Rode Lijst omdat hij achteruitgaat. Het meeste komt hij voor in Noord-Nederland en in Zeeland. Maar ook daar midden tussenin in onze regio vind je hem: in het Binnenveld, maar ook op de heides. Ze leven in het gras, maar er moeten wel veel insecten te vinden zijn. In pure raaigrasweiden broeden ze zelden, daar zitten te weinig insecten en wordt zo vaak gemaaid dat ze geen jongen groot kunnen brengen. De nestjes opzoeken en uitsparen zoals wel bij grotere weidevogels gebeurt is niet te doen.
Tekst en foto’s: Henk Kloen (Geplaatst in de Gelderlander 31 maart 2025)