Bever zwemmend

Otter of bever of nog iets anders?

Op 30 mei van dit jaar maakte Johan Schutten al fietsend een filmpje van een bever of otter in het Binnenveld. zwemmend in het Valleiknaal. Hij zag dit dier zwemmend in het Valleikanaal vlakbij het eendenbosje oftewel in de buurt van fietsknooppunt 26. Voor instagramgebruikers zie het  filmpje van Johan Schutten.
Johan in een email aan Mooi Binnenveld: “In eerste instantie dacht ik dat het een otter was, maar later maakte ik er een bever van. Nu ik nog eens het filmpje bekijk, heb ik eerlijk gezegd geen idee of het nou een otter of een bever is… Wat denken jullie?”

Bever in de Grift Foto Johan Schutten

Deze vraag werd voorgelegd aan Sjoerdtje de Boer van de Bever- en Otterwerkgroep van de Zoogdiervereniging, CaLutra. Zij is betrokken bij de ottermonitoring in het Binnenveld. Eerder werden er sporen gevonden van de otter onder de brug over het Valleikanaal tussen Wageningen en Rhenen (2014) en ter hoogte van Amersfoort in datzelfde kanaal (2021).
Sjoerdtje de Boer na het zien van het filmpje: “Volgens mij is het dier in dit leuke filmpje duidelijk een bever. Die worden wel vaker in de Grift/Valleikanaal waargenomen. Hierbij een paar pagina’s uit onze handleiding voor ottermonitoring, om de verschillen te laten zien met een otter. Een otter heeft een andere kopvorm en een lichte keel, en hij ligt ook anders in het water”.
In de handleiding over ottermonitoring worden verder zwemmende bevers, otters, muskusratten, beverratten en nertsen vergeleken.  Waarnemingen zijn welkom.

Foto’s: Wout van Houwelingen, Zoogdiervereniging (bever) en Johan Schutten (bever in de Binnenveldse Hooilanden).
Tekst: Willem Heemskerk.

Recent nieuws