20210510_133149

Verbetering informatievoorziening van Mooi Binnenveld

Het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden wordt druk bezocht. De bezoekers worden van informatie voorzien via verschillende informatiekanalen zoals informatieborden, nieuwsbrieven en websites. Voor Stichting/Vereniging Mooi Binnenveld is het van belang om na te gaan welke kanalen de bezoekers het liefst gebruiken, zodat daar gerichter tijd en middelen op ingezet kunnen worden.

Het doel van dit onderzoek van Mooi Binnenveld en de AERES MBO Ede is om inzicht te krijgen in de manier en mate waarin het publiek behoefte heeft aan de verschillende informatievoorzieningen en -kanalen. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Op welke manier kan stichting Mooi Binnenveld de informatievoorziening beter afstemmen op de informatiebehoefte van de bezoekers?

Op verzoek van Mooi Binnenveld deden drie studenten van AERES MBO Ede daar onderzoek naar. Mánu Boxem, Jimme van Eijk en Maarten Laban enquêteerden en interviewden ongeveer 100 bezoekers aan de Binnenveldse Hooilanden.

AERES in het veld in actie

Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag werd een enquête opgesteld, die onder certificaathouders/leden van Mooi Binnenveld en de genoemde bezoekers verspreid werd. Daarnaast zijn interviews gehouden met belanghebbenden van Mooi Binnenveld. Hieruit blijkt dat de bezoekers het liefst via informatieborden en websites van informatie voorzien willen worden, bijvoorbeeld over geschiedenis en (geo)hydrologie van het gebied. Daarnaast blijkt dat ongeveer de helft van de bezoekers geïnteresseerd is in excursies over bovenstaande onderwerpen en in de flora en fauna van het gebied.

Op basis hiervan wordt aanbevolen om meer tijd en middelen te investeren in de websites en excursies. Hierbij wordt aanbevolen om de excursies in het weekend te houden, omdat het gebied dan meer bezocht wordt. Daarnaast wordt aanbevolen om het gebruik van informatieborden op te schalen. Dit kan eventueel door het gebruiken van QR-codes waar de borden of informatie op te zien zijn. Ook is het sterk aanbevolen om informatie en regelgeving rondom het vogelbroedseizoen te vermelden op deze borden, omdat veel bezoekers zich hier niet bewust van zijn.

Lees hier het volledige rapport

Tekst: Mánu Boxem, en Maarten Laban

Foto’s: Mánu Boxem en Willem Heemskerk (boven)

Recent nieuws