20240213_124713

QR Codes in de Binnenveldse Hooilanden

Langs de Veenkampen wandelroute zijn QR code bordjes aangebracht. De route loopt over het land van Mooi Binnenveld en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden. De QR codes geven bij scannen extra informatie over wat er te zien is tijdens de wandeling.
Een groep IVN cursisten waaronder Anneke Meijer, Klaas Strijbis, Huub Albreghs en Bert-Jan Mulder hebben in 2023 in het kader van een eindopdracht van de IVN cursus in Ede, de gegevens verzameld.
Deze opdracht van Mooi Binnenveld was geïnspireerd door een publieksenquête die door studenten van AERES MBO Ede uitvoerden. Het resulteerde in een duidelijke vraag van het wandelende en fietsende publiek. Met name was er behoefte aan meer gegevens over wat er te zien was aan plant- en diersoorten.
De QR codes leiden naar informatie over planten, vogels en zoogdieren, amfibieën en vlinders. Deze zijn langs de route te zien. Ze zijn ingedeeld in verschillende seizoen periodes namelijk in vroeg, midden en laat seizoen van maart tot oktober. Tevens is er toegang tot achtergrondinformatie over de Binnenveldse Hooilanden. Zoals bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis, turfwinning, landbouwkundig gebruik, herstel natuur en biodiversiteit, gescheiden watersystemen, drie natuurtypes, en vergroting van het natuurgebied.
Door de links aan te klikken krijgt men inzicht in de op dat moment bloeiende planten, aanwezige vogels en dieren. Bij alle planten en dieren zijn er ook links naar meer gedetailleerde informatie. Alle bordjes zijn hetzelfde en geven planten en dieren weer die ergens langs de route in een bepaalde periode te vinden zijn.

Tekst en foto’s: Willem Heemskerk

Recent nieuws