Gewonde zwaan Monica Pelger 2

Pas eind 2023 oplossing voor dode vogels door hoogspanningslijnen

De laatste tijd is er weer veel aandacht in de media voor knobbelzwanen die tegen de hoogspanningslijnen in het Binnenveld vliegen en daarbij gewond raken of gedood worden. Ook andere grote vogels zoals blauwe reigers kunnen slachtoffer worden.

Op  15 december 2020 berichtte Mooi Binnenveld al over deze vogelsterfte. De oproep om dit te melden resulteerde zowel bij de Vogelbescherming (Rinus van der Molen), Dierenambulance Nederrijn (Wilma van den Boogert) en Mooi Binnenveld in tientallen meldingen van dode en gewonde zwanen. Wilma van den Boogert vindt het verschrikkelijk om zo veel meldingen te krijgen van zwaargewonde knobbelzwanen. Hoogspanningsleidingen vormen volgens de Vogelbescherming vooral een gevaar voor grotere vogels, zoals zwanen. “Die zijn groot en niet zo wendbaar als ze eenmaal op snelheid zijn”. Al in 2020 heeft Rinus van der Molen bij energienetbeheerder Tennet aan de bel getrokken.

Varkensstaart

Tennet heeft nu besloten tot actie, aldus woordvoerder Jorrit de Jong. In 2023 wil men varkenskrullen, ook wel varkensstaarten (zie foto) plaatsen op de hoogspanningslijnen. Dit vereist volgens de Jong een lange voorbereiding vanwege vergunningen en stroomomleidingen. Verder zal het aanbrengen met een onderhoudsbeurt gecombineerd moeten worden. En omdat het plaatsen van varkenskrullen niet tijdens het broedseizoen kan plaats vinden zal het pas in de tweede helft van 2023 worden uitgevoerd. Een traject van 10 kilometer tussen Ede en Dodewaard krijgt binnenkort wel al deze varkenskrullen. De plaatsing gaat enkele weken duren. Daarbij wordt ook een helikopter ingezet, omdat men het gebied niet gemakkelijk in kan.

Zie ook SOVON rapport over deze problematiek met verschillende oplossingen.

Foto’s: De Gelderlander (varkensstaart) en Monica Pelger (Gewonde zwaan)
Tekst : Willem Heemskerk/Peter Goedhart op basis van contact met TenneT en de volgende nieuwsberichten:
3 april 2021 RTL Nieuws
4 april 2022 De Gelderlander
9 april 2022 De Gelderlander
1 mei 2022 Vroege Vogels RadioNPO1

Recent nieuws