OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoopvolle eerste resultaten monitoring libellen

Onderdeel van de monitoring van de natuurontwikkeling in de Binnenveldse Hooilanden is de monitoring van libellen. Daar is dit jaar mee begonnen door twee vrijwilligers, Christa Heyting en Willem van Raamdonk.

In de periode 1 mei-30 september worden om de twee weken, langs 3 routes de aantallen en soorten geteld. De 3 routes bevinden zich langs de Veenkampsloot, langs de sloot evenredig aan het fietspad en langs de Kromme Eem.

Het inventariseren gebeurt overdag met behulp van een verrekijker op locaties waar de libellen foerageren of eitjes leggen. Dat zijn plekken waar in het algemeen de waterkwaliteit goed is en waar het water blijft staan zodat de larven in het water kunnen overleven.

De eerste resultaten van de beginfase van het monitoring stemmen zeer zeker hoopvol voor wat betreft zowel de aantallen als de soorten. Een aantal van opmerkelijke soorten die gezien zijn, zijn bijvoorbeeld Smaragdlibel, Grote keizerlibel, Vroege glazenmaker, Bruinrode heidelibel, Steenrode heidelibel, Gewone oeverlibel, Glassnijder, Blauwe breedscheenjuffer, Grote roodooogjuffer, Kleine roodoogjuffer, Weidebeekjuffer, Lantaarntje, Azuurwaterjuffer en de Tengere pantserjuffer.

 

foto fons

 

 

Blauwe breedscheenjuffer

 

 

Voor wie meer wil weten over libellen zijn de volgende websites een aanrader:

http://www.vlinderstichting.nl/libellen

http://oud.vlinderstichting.nl/libellen.php?id=242

https://www.vlinderstichting.nl/libellen/alles-over-libellen/veelgestelde-vragen1

 

(foto Christa Heyting en Willem van Raamsdonk: Fons Koomen)

(foto libelle:Willem van Raamsdonk)

Recent nieuws