Zwanen foto Paul Hulshof

De Hooiland Film is op TV

Het nieuwe jaar begint mooi met de uitzending van Hooiland op de nationale televisie. Het hele land kan zo kennis maken met ons prachtige natuurgebied.

Natuurdocumentaire ‘Hooiland’ is op dinsdag 9 januari om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Na de uitzending kun je hier de uitzending terugkijken. Dit is nog mogelijk tot drie jaar na de uitzending. Later in 2024 wordt Hooiland ook nog uitgezonden bij Omroep Gelderland, RTV Utrecht en Omroep 1. Precieze data volgen.

Toen er in juni 2023 nog volop gedraaid werd voor de film, ging verslaggever Henny Radstaak met de makers van de film het Binnenveld in voor Vroege Vogels radio. Luister naar het radioverslag en kijk naar de trailer.

Ondertussen stijgt het waterpeil overal. Arnold van Vliet (op LinkedIn): “Ik constateer dat ook een groot deel van het nieuwe natuurgebied De Binnenveldse Hooilanden tussen Wageningen, Ede en Veenendaal onder water staat. Mooi om te zien! Dit komt net te laat voor de schitterende film ‘Hooiland’ over het ontstaan en de ontwikkeling van dit schitterende gebied. Ik ben benieuwd welke impuls dit hoge water aan het gebied geeft. Of komt er nu juist extra vervuild water in het gebied?
Dick van der Hoek reageert hierop: “Nergens is Griftwater (met veel Rijnwater) de Binnenveldse Hooilanden ingestroomd. De doorgaande drainage watergangen (Veenkampensloot, Uilenpassloot, Hooilandse Weteríng) overstromen nergens. De Kromme Eem loost met een groot debiet in de Grift.”

De komende dagen zal al dat water wel dichtvriezen in de Binnenveldse Hooilanden.

Tekst: Willem Heemskerk
Foto”s: Paul Hulshof (zwanen), Willem Heemskerk

Recent nieuws