Patrick Jansen

Afscheid van MB vrijwilligers van het eerste uur

Veel mensen hebben bijgedragen aan de oprichting van Stichting en Vereniging Mooi Binnenveld. Sommigen hebben hun stokje al overgedragen en zijn alleen nog op de achtergrond actief. Drie mannen van het eerste uur namen op 29 november 2023 in de ALV afscheid. Twee bestuursleden: Patrick Jansen (één van de oprichters) en Driek Enserink (crowdfunding pionier en penningmeester). Ook namen we afscheid van Klaas Swart, vooral bekend vanuit zijn rol als excursie coördinator, maar destijds ook al betrokken bij de crowdfunding groep.

Op 30 november 2016 ontving Patrick Jansen (zie boven), Voorzitter van Mooi Wageningen, van de Commissaris van de Koning de Gelderse Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. De prijs was in het bijzonder voor de ondersteuning van Mooi Wageningen voor het burgerinitiatief tot ontwikkeling van een natuurgebied in het Binnenveld. De Stichting Mooi Binnenveld werd op 25 oktober 2016 officieel opgericht. Kort daarop trad Patrick toe tot het SMB-bestuur. Hij bleef tot 2023 actief in zijn rol als kritisch volger van de ontwikkeling van de Binnenveldse Hooilanden. En zal dat ongetwijfeld op de achtergrond blijven doen.

Driek Enserink was al actief in de Weidevogelvereniging Binnenveld Zuid-Oost toen zijn interesse voor SMB werd gewekt op een informatieavond verzorgd door Rob Janmaat. Vanaf voorjaar 2018 ontwikkelde hij met de crowdfunding groep een gelijknamige strategie en organiseerde ondersteunende maatregelen (zoals bv de overeenkomst met de Wageningen Cameraclub). In juli 2021 trad hij aan als penningmeester. Voor zijn crowdfunding activiteiten ontving Driek het Wagenings Erezilver in 2020. Dit nadat op 17 maart 2020 het streefbedrag van Euro 425.000 was bereikt. Driek werkt op dit moment zijn opvolger Wim van Driel in. (penningmeester@mooibinnenveld.nl)

Klaas Swart was vanaf 2016 betrokken bij de ondersteuning van de crowdfunding. In 2018 wierp Klaas zich op als excursie coördinator. Hij was al actief met de public relations en plaatste bijvoorbeeld folder boxen langs de Grift. Klaas coördineerde de excursies, elke jaar toch al gauw een stuk of 25 met in totaal vele honderden deelnemers. Zie hiervoor de verschillende jaarverslagen. Hij regelde met grote toewijding de aanmelding, de gidsen en de publiciteit. Ook hij heeft recent het stokje overgedaan aan de nieuwe coordinator.excursies@mooibinnenveld.nl, Hans Vellema.

Tekst: Willem en Willem
Foto’s: Patrick Jansen (boven) en Willem Heemskerk

Recent nieuws