Bokashi pakketten

Balen gehakselde bokashi beschikbaar

De Binnenveldse Hooilanden vormen een prachtig natuurgebied met bijzondere flora en fauna. Om het gebied goed te beheren maaien we de Hooilanden. Dit maaien gebeurt eenmaal per jaar (meestal begin september). Hierbij blijft ongeveer 10% van de vegetatie staan. Maaien en afvoeren is ook noodzakelijk om de grond enigszins te verschralen. Het maaisel, afkomstig uit de gebieden van Mooi Binnenveld en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden verwerken de leden van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden tot een vruchtbare bodemvoeding: Bokashi.

Bokashi is een Japans woord, wat gefermenteerde organische stof betekent. Het wordt gemaakt door een mengsel te maken van organische stof en, in dit geval het maaisel uit het natuurgebied, samen met gesteentemeel (o.a. kalk) en een natuurlijke bacteriecultuur. Door dit luchtdicht af te sluiten treedt er een fermentatieproces op. Hierbij komt nauwelijks CO2 vrij, dit in tegenstelling tot compostering waarbij 90% van de organische stof als CO2 in de lucht verdwijnt.

Na eerder los materiaal, zijn er nu ook nog pakketten van ongeveer 40 liter gehakselde bokashi beschikbaar. De kosten zijn 10 euro per pakket en zijn na afspraak (binnenveld.bokashi@gmail.com) af te halen bij De Hooilanden (Slagsteeg 20 Bennekom). Lees voor meer info de flyer.

Tekst en foto’s: Willem Heemskerk (MB) en Arjen Threels (CBH)

Recent nieuws