wilgenknotdag foto 2

Zaterdag 9 februari: Wilgen knotten in natuurgebied De Groene Grens

Mooi Binnenveld organiseert samen met de vrijwilligersgroepen A Rocha Heuvelrug en Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe op zaterdag 9 februari een werkdag om wilgen te knotten in het natuurgebied De Groene Grens. Iedereen is van harte welkom om mee te helpen. Er is voor jong (takken wegslepen) en oud (afzagen van de takken) werk genoeg.
Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Stevige schoenen of laarzen en kleding die vies mag worden, zijn handig om te dragen.

Dit keer gaan we in De Groene Grens Noord aan de slag. Verzamelplaats is Maanderbroekweg (Ede) tussen nr. 10 en 11.  Als u met de auto komt, kunt u parkeren tegenover nr. 11.

We beginnen om 9.30 en we eindigen rond 13.30. Later aansluiten of eerder vertrekken is geen probleem. Mooi Binnenveld zorgt voor koffie, thee, fris en iets lekkers. Brood voor de lunch graag zelf meenemen.

Gemiddeld worden knotwilgen één keer per 3 jaar geknot. Gebeurt dit niet dan worden de uitlopers erg zwaar, waardoor takken kunnen uitscheuren of de knotwilg kan omwaaien. De beste periode om wilgen te knotten is tegen het einde van de winter. Er broeden dan nog geen vogels en de groei van de wilgen staat nog stil. In het voorjaar lopen de geknotte wilgen weer uit. Knotwilgen vormen mooie, typerende elementen in het landschap en huisvesten verschillende plant- en diersoorten, waaronder, paddenstoelen, mossen, varens en steenuilen.

(Foto: Thomas Kroon)

 

Recent nieuws