moeraskartelblad-zaa-verzamelen-lr

Vrijwilligers oogsten zaad moeraskartelblad

Bij de voorbereiding van het plan voor de Binnenveldse Hooilanden is besloten om maaisel van andere blauwgraslanden en trilvenen naar het gebied te brengen. Dit is nodig omdat met het afgraven een groot deel van de zaadvoorraad in de bodem is afgevoerd en veel plantensoorten niet of nauwelijks op eigen kracht het gebied kunnen bereiken.

We gebruiken alleen maaisel van natuurgebieden in de directe omgeving die vroeger één geheel hebben gevormd met ons gebied. Het gaat onder meer om de Bennekomse Meent, het Meeuwenkampje en de Hel. De meeste van deze terreinen worden begin september gemaaid. Een aantal bijzondere plantensoorten hebben hun zaad dan al laten vallen. Daarom is besloten met een aantal vrijwilligers al in de zomer zaden van enkele bijzondere plantensoorten te verzamelen.

Afgelopen woensdag 24 juli hebben we met acht enthousiaste vrijwilligers de zaden verzameld van het moeraskartelblad in het terrein De Groene Grens dat de Stichting Mooi Binnenveld beheert voor de gemeente Veenendaal. Moeraskartelblad is een tweejarige soort die vooral voorkomt op erg natte plekken. De volgende ochtend zijn de zaden naar de Binnenveldse Hooilanden gebracht en verspreid op de plekken waar de bodem voldoende vochtig was. Hopelijk zien we over een paar jaar deze mooie soort op deze plekken weer verschijnen.

 

Op de foto, van links naar rechts: Willem Heemskerk, Marleen Bovee, Lex Roeleveld, Astrid Kengen, Mieke Lexmond, Frank Berendse en Thomas Kroon. De foto is gemaakt door Driek Enserink.

Recent nieuws