Hooiland_2023_veenstroompje

Vang de watermonsters

Slechts zo’n 22% van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Dit is alarmerend, vindt Natuur & Milieu. In ons Mooi Binnenveld en omgeving is dat niet veel beter. Zie het kaartje.

De meeste wateren in ons gebied scoren dus maar matig of slecht. Ze bevatten bijvoorbeeld weinig planten of waterdiertjes, te veel meststoffen of zijn troebel. Dat is al jarenlang zo. Wij vragen met klem aandacht voor de oplossing van het waterkwaliteitsprobleem: een gezamenlijke aanpak van de bronnen van vervuiling.
Ook in het Binnenveld zijn vrijwilligers het veld in gegaan. Ze hebben eenvoudige metingen gedaan, monsters genomen en daarna alles ingeleverd.
De beoordeling van de waterkwaliteit gebeurde door deskundigen op basis van vijf aspecten: waterplanten, de helderheid van het water, voedingsstoffen, waterdieren en de ecosysteemtoestand. Op de website van N&M kan je uitleg vinden over deze aspecten. En door daar op de originele kaart op een meetlocatie te klikken, kun je in detail de waterkwaliteit van elk gemeten watertje bekijken .

Heb je vorig jaar deelgenomen aan Vang de Watermonsters? Dan ontvang je automatisch een nieuwe uitnodiging via e-mail. Wil je dit jaar voor het eerst meedoen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Natuur & Milieu.

Tekst: Dick van der Hoek
Foto: Filmteam Hooiland

Recent nieuws