Klokjesgentiaan

Samen boompjes trekken in het Binnenveld

Om ervoor te zorgen dat de Binnenveldse Hooilanden niet volgroeien met wilgen, organiseren de Vereniging Mooi Binnenveld en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden “boompjestrekdagen” op zaterdag 5 augustus en 19 augustus.

Er is nu veel te zien in het veld, dus dit is je kans. Het aantal nieuw genoteerde soorten neemt nog steeds toe zoals bijvoorbeeld het Echt Duizendguldenkruid (zie foto hiernaast). Ook zijn er hele velden met Klokjesgentianen (zie boven). Veel is te zien vanaf de vlonder, maar er gaat niets boven het kijken in de wijde ruimte.

Bij het boompjestrekken worden jonge wilgjes en sommige andere boompjes met de hand en eventueel met behulp van een zuringsteker verwijderd voordat er gemaaid gaat worden. Bij het afmaaien in september blijven de wortels zitten en die worden elk jaar dikker en daarmee moeilijker te verwijderen.

Elk jaar zijn er groepen van MB leden en anderen die helpen met het boompjestrekken. Dit is echt een essentiele vrijwilligersactie. Vorig jaar is ook een klein groepje vrijwilligers begonnen met deze klus bij de Cooperatie Binnenveldse Hooilanden (CBH). Het zou fijn zijn als er dit jaar weer een groep bereid is om dit te doen: vele handen maken immers licht werk!

Mooi Binnenveld heeft een al wat langere traditie met boompjestrekken. Wij nodigen U ook dit jaar weer uit voor dit belangrijke werk, en het is altijd gezellig.

De Coöperatie Binnenveldse Hooilanden organiseert een boompjestrekdag op hun deel van de Binnenveldse Hooilanden. Zij zoeken vrijwilligers voor 5 augustus (Knooppunt 13 verzamelen om 10.00). Aanmelden kan via Arjen Threels, beheerder CBH.

Mooi Binnenveld heeft een boompjestrekdag op 19 augustus, aanvang 9.00, verzamelen bij knooppunt 13 (Hoek Veensteeg/Nieuwesteeg). Tot 12.30 maar dan is er ook nog koffie tussendoor. Informatie bij Thomas Kroon, of Anneke Meijer, beheerders van Mooi Binnenveld.

Het is handig om met goede schoenen of laarzen te komen, ook handschoenen zijn aanbevolen.

Tekst: Willem Heemskerk
Foto’s: Gert Kaasschieter

Recent nieuws