Hooiland_moeraswespenorchis

Première film Hooiland

Op zondagmiddag 19 november 2023 gaat de film ‘Hooiland’ in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. “Hooiland” is een film over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld. Het is de nieuwste natuurdocumentaire van Luc Enting, Melchert Meijer zu Schlochtern en Harald van de Sanden (zie foto). Luc en Melchert wonen vlak bij het gebied en hebben de ontwikkeling daar de afgelopen vijf jaar intensief kunnen volgen.

Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied (zie kaart). Het gebied was door haar bijzondere ligging ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland, maar door de modernisering van de landbouw veranderde de weilanden in grote eenvormige grasvlakten met weinig biodiversiteit. Door de bijzondere samenwerking van boeren, burgers, Staatsbosbeheer en overheden is een plan ontstaan voor het terugbrengen van de bijzondere oorspronkelijke hooilanden. In de periode 2018-2022 is de voedselrijke toplaag van een groot deel van ca. 350 ha aaneengesloten grasland afgegraven. Ook is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. Zo is er een aangesloten natuurgebied ontstaan van ca. 530 ha. De natuur krijgt nu de kans om opnieuw te beginnen.

De film Hooiland
De film begint met een historisch perspectief over het ontstaan van de oude hooilanden na de veenontginningen. Hierin zitten unieke beelden uit de archieven van lokale historische verenigingen. Aan het woord komt een 96-jarige voormalige boerenknecht die hier in de 2e wereldoorlog nog met de zeis de hooilanden heeft gemaaid. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Een ecoloog laat zien hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat oplevert. En ook een lokale biologische melkveehouder geeft zijn visie op de Binnenveldse Hooilanden waar hij zelf een stuk van beheert.

De film laat zien hoe een kale afgegraven vlakte in luttele jaren kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. Het toont hoe veerkrachtig natuur kan zijn en hoe, door het creëren van de juiste omstandigheden, allerlei dieren, bloemen en insecten weer terugkeren in het hooiland. Toch zal het nog wel vele jaren duren voordat de blauwgraslanden en dotterbloem hooilanden van weleer zijn teruggekeerd.

Speciale voorstellingen
De film Hooiland duurt 50 minuten en gaat zondag 19 november in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. De film zal daar vanaf 19 november dagelijks te zien zijn. Op 19 november 16.00 uur en op 27 november 19.30 uur zijn er 2 speciale voorstellingen die voor iedereen toegankelijk zijn, waarbij de filmmakers en Stichting Mooi Binnenveld een korte uitleg verzorgen (mede namens Staatsbosbeheer en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden). Op 9 januari 2024 20.30 uur NPO2 wordt de film door BNNVARA ook uitgezonden op televisie. Voor leden Mooi Binnenveld geldt een speciale actie. Zij krijgen een tweede kaartje gratis (zowel voor een speciale voorstelling als een reguliere voorstelling). Nadere informatie daarover volgt binnenkort in een aparte mededeling voor de leden.

Foto boven: Moeraswespenorchis (Hooiland team)
Trailer van de film: Trailer Hooiland – YouTube
Voor meer informatie over de film: www.hooilanddefilm.nl  met ook prachtige foto’s.

 

Recent nieuws