maaisel verspreiden 2 okt 20204-lr

Met harken en handen aan het werk

Ondanks de wat late aankondiging stonden er op vrijdagochtend om 9 uur toch zo’n twintig vrijwilligers op de Veensteeg klaar om maaisel uit te strooien. Maaisel uitstrooien? Wat is ’t geval? Omdat het maaisel dat vorig jaar is verspreid op een aantal percelen goed is aangeslagen, is door de beheerders besloten om wederom maaisel van de Bennekomse Meent uit te strooien in de Binnenveldse Hooilanden.

Klokjesgentiaan

Normaliter kan dat met de meststrooier, maar omdat het alweer erg nat was (zie foto) moest dat met de hand. De sporen van een zware tractor of ander voertuig zou diepe sporen hebben achtergelaten. Enthousiast had een ieder een hooivork of iets dergelijks meegenomen. Er werd ook met harken en zelfs een sloothaak gewerkt. In de praktijk kon je echter minstens zoveel meenemen met de hand. Het maaisel leek op gras, dat al een beetje broeide, maar er zat ook zeker interessant zaad in. Uit de enthousiaste kreten bleek dat er regelmatig klokjesgentiaan aangetroffen werd. Het waren hoge hopen, die maar niet kleiner leken te worden. Ook was er een gebrek aan land, want we mochten “niet in t water” strooien.

En ook wat bijpraten

Zeker na de koffie op t vlonder, ging het echter steeds sneller en plots, t was intussen 12.00 uur, waren de hopen verdwenen en lag overal toch wel een aardige laag strooisel. De Binnneveldse Hooilanden worden volgend jaar nog mooier! Ondertussen was er door iedereen weer lekker bijgepraat en was de ochtend sociaal gezien sowieso een succes.

Met dank aan de beheerders Thomas Kroon en Nico de Koning.

 

Willem Heemskerk

 

Recent nieuws