Wilgjes trekken 3

Hoge opkomst bij wilgjes trekken

Ruim 45 mensen verzamelden zich afgelopen zaterdag om 9 uur bij knooppunt 13. Een record tot nu toe en we zijn heel blij met dit enthousiasme en betrokkenheid bij ons gebied.

Bij het verzamelpunt vloog al direct een ijsvogel voorbij. Later werden watersnippen en een torenvalk gespot. Ooievaars waren aanwezig op het aangrenzende veld van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden waar op dat moment werd gemaaid.
Het was een wat benauwde ochtend met veel zon, af en toe wat bewolking en een verkoelend windje.

Na een korte instructie werd hard gewerkt door de aanwezige mannen en vrouwen. Sommige boompjes stonden stevig met de wortels in de lokale klei en dan was het flink zweten geblazen. Maar met vereende krachten en doorzettingsvermogen wisten we weer een flink stuk van het gebied vrij te maken van boompjes.

Op deze manier houden we het terrein open en creëren we optimale omstandigheden voor soortenrijke vegetaties. Dit is een aanvullende maatregel op het reguliere maaibeheer. Het maaien van de vegetatie onderdrukt de wilgen wel, maar die lopen na een maaibeurt gewoon weer uit en ontwikkelen op deze wijze elk jaar een grotere wortelmassa. Dit gaat ten koste van andere plantensoorten die in het terrein voorkomen.

Na ruim een uur boompjes trekken in een plaatselijk erg nat gebied bleven de sokken niet droog en was het tijd voor pauze. Op de vlonder werd onder het genot van een kop koffie of thee en een lekkere koek gezellig bijgepraat. Uiteraard kwam de ontwikkeling van de flora in het gebied aan bod. De talrijke diepblauwe, prachtig bloeiende klokjesgentianen waren voor een ieder weer een lust voor het oog evenals blauwe knoop. Ook de wat algemenere grote kattenstaarten bloeiden uitbundig, soms een enkeling maar ook mooie groepen van deze paarse planten waren te zien. Klein vlooienkruid was weer veelvuldig aanwezig evenals vele uitgebloeide gevlekte en rietorchissen.

Na bijna 3 uur werken was het mooi geweest en begon de lucht er wat dreigender uit te zien en vertrok iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

Stichting Mooi Binnenveld wil alle vrijwilligers heel hartelijk danken voor hun fantastische inzet! Dank ook aan De Lynx voor het faciliteren van toegang tot koffie- en theezetten, alsmede het gebruik van het serviesgoed.
Op deze manier weten we er samen een prachtig natuurgebied van te maken!

We hopen maandagavond 4 september vanaf 19.00 uur nog een keer op jullie te kunnen rekenen.

 

Tekst: Anneke Meijer

Foto’s: Patrick Jansen

Wethouder Erik-Jan Bijleveld in actie.

Recent nieuws