Excursie Groene Grens Zuid

Feestelijke kennismaking met de Groene Grens

Afgelopen zaterdag 23 september organiseerde de Gemeente Veenendaal de feestelijke oplevering van het natuurgebied de Groene Grens. Dit slotfeest van het project voor de aanleg van De Groene Grens in drie fases bestond uit velerlei activiteiten. Zo was er een informatietent, een paardentram, muziek, excursies, en veel andere activiteiten ook voor kinderen. Bij de familie van Ruiswijk (Jan en Carola), eigenaars en gebruikers van de kruidenrijke graslanden van de Groene Grens, was er ook een open dag. Zij zijn ook lid van de Cooperatie Binnenveldse Hooilanden. Hun melktap is nu te bereiken via het melkpad. Ze verwachten volgende week gecertificeerd te worden als biologische zuivelproducent.

Naast Groene Grens Noord en Groene Grens Zuid, is er nu dan ook Groene Grens Midden, dat beide gebieden verbindt tot een groot natuurgebied. Mooi Binnenveld, als aangetrokken beheerder van het gebied verzorgde rondleidingen in Groene Grens Noord en Zuid.
In totaal organiseerden we tien excursies met deskundige gidsen en ruim honderd deelnemers. Hoewel laat in het seizoen was er nog veel te zien zoals de Parnassia (foto), Klokjesgentiaan en Blauwe knoop, exponenten van het blauwgrasland en het kalkmoeras dat de Groene Grens gedeeltelijk is.
De Groene Grens is een natuurgebied waar het ook heerlijk recreëren is met bankjes, picknicktafels en wandelpaden. Het is thans zelfs mogelijk om een grote wandeling te maken van Zuid naar Noord via Midden (zie kaarten op de website).
Veel bezoekers in de hoofdtent interesseerden zich voor een abonnement op de Nieuwsbrief van Mooi Binnenveld, een manier om ook het nieuws over de Groene Grens te volgen. Ook De Gelderlander besteedde aandacht aan dit feestelijk gebeuren. Voor meer informatie, zie deze website van de Gemeente Veenendaal.

Tekst en foto’s: Willem Heemskerk

Recent nieuws