Tureluur Fred Hoorn 23-5-22

Een kleurrijke tureluur broedt in het Binnenveld

Tot nu toe lijkt 2022 een goed jaar te gaan worden voor de tureluurs in het Binnenveld en dat is goed nieuws. In de dagelijkse praktijk betekent het dat je vogelaars tegenkomt die een vluchtige blik werpen op een tureluur om snel de conclusie te trekken dat het maar om een tureluur gaat. Ze lijken tenminste toch allemaal op elkaar die tureluurs. Gelukkig zijn er ook individuen die zich onderscheiden van hun soortgenoten en die zijn zeker de moeite waard.

Vanaf de T-splitsing Veensteeg-Nieuwesteeg zagen Martijn en Chris Bosch op 30 April een tureluur voorzien van kleurringen. De combinatie van de ringen wees uit dat de vogel geringd was in Portugal. De melding werd doorgegeven aan het ringstation in Portugal en het blijkt dat deze vogel op 8 November 2021 was geringd bij de zoutpannen van Vale de Frades, Portugal. In de periode van 18 Maart tot 24 April werd viermaal door anderen een waarneming van deze vogel op dezelfde plek gedaan en doorgegeven aan het genoemde ringstation.

De unieke combinatie van ringen van onze vogel is: rechterpoot boven blauw, rechtsonder wit, linker poot boven blauw en onder een groen vlaggetje zonder code. De aluminium ring die van een unieke code is voorzien, is niet op afstand af te lezen en dient om vogels te identificeren die gevangen worden of dood gevonden worden. Van “onze” tureluur was de aluminium ring niet te zien door het laagje water waar hij meestal door loopt. Op een foto, die Fred Hoorn maakte op 23 Mei en plaatste op waarneming.nl, zijn alle kleurringen goed te zien en kon ook definitief worden vastgesteld dat het om een mannetje gaat. De geringde tureluur werd door ons vanaf 30 April bijna dagelijks foeragerend waargenomen bij de natte plekken langs de Veensteeg. Na uitgebreid te hebben rondgelopen vloog hij steevast zo’n 150 meter naar het ZW om te landen tussen de pitruspollen. Waarschijnlijk zit zijn partner inmiddels te broeden op het 2de nest van het seizoen.

Voor meer info over het ringen van tureluurs met kleurringen zie link.

Tekst: Chris Bosch
Foto’s: Fred Hoorn (boven) en Martijn Bosch (onder)

Recent nieuws