driek enserink

Crowdfunden: ‘Hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk?’

De crowdfundingactie voor de certificaten verloopt erg voorspoedig. Wie zijn die mensen van de crowdfundgroep eigenlijk en wat doen ze dan precies?
We spraken met een van hen: Driek Enserink.

‘Ik ben geboren op een agrarisch familiebedrijf in de Achterhoek. Op dit gemengde bedrijf leerde ik dat wat je mogelijkheden zijn als boer voor een groot deel bepaald wordt door de kwaliteit van  je land.  Ik heb in Wageningen tropische plantenteelt en veehouderij gestudeerd en heb jarenlang met veel plezier in het landbouwkundig onderzoek in Afrika gewerkt. Een van de centrale vragen was vaak: in wat voor natuurlijk landschap werken de boeren, wat voor besluiten nemen zij om te komen tot een optimale bedrijfsvoering (vaak gericht op voedselzekerheid), en met welke kennis kun je hen het beste ondersteunen?

Na mijn tropenjaren ben ik weer in Wageningen aan de slag gegaan en inmiddels ben ik gepensioneerd. Tijdens een avond bij MovieW keek ik samen met wat vrienden naar een film over de bescherming van Weidevogels door boeren in het Binnenveld. Na de pauze volgde er een discussie waarin ook het Binnenveldse Hooilanden project ter sprake kwam. Na afloop praatten  we geanimeerd wat na en dat was het moment waarop ik enthousiast werd, want bij de Binnenveldse Hooilanden gaat het ook om het zo optimaal benutten van de mogelijkheden van het landschap door verschillende belanghebbenden.

Ik zet me nu in voor de  crowdfunding van het project.
Crowdfunden betekent voor mij familie, vrienden en buurtbewoners aanschrijven en persoonlijk benaderen, vervolgens  voorlichtingsavonden  organiseren met geïnteresseerden bij mij thuis of bij anderen. De bijeenkomsten zijn nooit massaal, van de 30 huizen die ik een keer uitnodigde kwam de helft opdagen. Deze persoonlijke en buurt benadering resulteert meestal in de aanschaf van een of meerdere certificaten door een gezin, of meerdere buurgenoten samen.
Daarnaast benader ik  lokale natuurorganisaties. Zo heb ik op de jaarvergadering van de KNNV Wageningen een verhaal gehouden over Mooi Binnenveld en ook heb ik de Vogelwerkgroep Wageningen benaderd. Beide organisaties hebben  hun bankrekening open gesteld  voor donaties van leden en hun vrienden voor de gezamenlijke aanschaf van certificaten van Mooi Binnenveld. Op deze manier kunnen er ook kleinere bedragen worden gedoneerd.  Met dit soort van initiatieven  probeer ik zo veel mogelijk mensen te benaderen, te informeren en enthousiast te maken. Daar krijg ikzelf dan ook weer energie van, dus voorlopig ga ik nog wel even door.

Heeft u als lezer nog een suggestie voor een actie, dan horen wij dat als crowdfunders graag!’

Interviewer: Peter Goedhart

 

Recent nieuws