Even koffiepauze. Foto: Thomas Kroon

Boompjes trekken door vrijwilligers op 21 augustus

Zaterdag 21 augustus zijn wij weer met een groep vrijwilligers in de Binnenveldse Hooilanden aan de slag geweest. Op deze prachtige ochtend was een grote groep mensen bereid om de mouwen op te stropen. Met 30 mannen en vrouwen sterk werden jonge boompjes met wortel en al uitgetrokken.

Maandagavond 30 augustus van 19.00 tot 21.00 gaan we de rest uittrekken. Kom naar knooppunt 13 met laarzen en handschoenen.

Klokjesgentianen. Foto: Peter Pfeifer

Op deze manier houden we het terrein open en creëren we de optimale omstandigheden voor soortenrijke vegetaties. Dit is een aanvullende maatregel op het reguliere maaibeheer. Het maaien van de vegetatie onderdrukt boompjes wel, maar die lopen na een maaibeurt gewoon weer uit en ontwikkelen op deze wijze elk jaar een grotere wortelmassa. Dit gaat ten koste van andere plantensoorten die in het terrein voorkomen. Veruit de meest voorkomende boomsoort die in het terrein ontkiemt is schietwilg. Daarnaast groeien er ook veel jonge grauwe wilgen in de terreindelen die drassig zijn. Het aantal jonge populieren lijkt al flink af te nemen ten opzichte van 2020; deze werden niet veel aangetroffen. Ook werd een enkele jonge berk verwijderd. Zwarte els komt daarnaast slechts heel plaatselijk tot ontwikkeling in het gebied.

Klokjesgentiaan. Foto: Peter Pfeifer

Halverwege de ochtend werd er gezellig bijgepraat met een kop koffie en wat lekkers tijdens een welverdiende pauze bij het vlonderpad. Tijdens het werk kon men ook genieten van alle mooie plantensoorten die inmiddels al in het terrein groeien, waaronder de eerste klokjesgentianen en blauwe knoop. Maar er viel nog veel meer te beleven op deze mooie zomerse ochtend. Op het moment dat het lijf wat stram begon te worden en de temperaturen stegen, kwamen we zowaar een purperreiger tegen!

Aan het eind van de ochtend ging iedereen moe, voldaan en met mooie waarnemingen weer huiswaarts. Ongeveer 10 hectare van het gebied is deze ochtend vrij gemaakt van houtopslag en daar zijn wij erg blij mee! Dank aan iedereen die mee heeft geholpen.

Tekst en titelfoto: Thomas Kroon.

Recent nieuws