Grutto Gert Kaasschieter

Verschuivingen in de broedvogelpopulatie in 2024

Onlangs is de stand van de broedvogels in het afgelopen voorjaar in de Binnenveldse Hooilanden bepaald. Flinke verschuivingen zijn hier geconstateerd bij de broedende weidevogels, water en riet-vogels namen daarentegen toe.

Vrijwillige vogelaars verrichtten de tellingen, zowel in het gebied van Mooi Binnenveld als in dat van de Coöperatie. Zij telden van begin maart tot eind juni elke 7-10 dagen conform de BMP-A methode van Sovon. De indruk tijdens de telrondes dat er minder weidevogels werden gezien en gehoord bleek te kloppen. Het aantal territoria van grutto, kievit en tureluur halveerde ten opzichte van het vorige jaar. Het aantal territoria van water- en rietvogels nam echter toe. Ook dit jaar broedden er weer porseleinhoentjes in het gebied, juvenielen van deze schuwe vogel zijn waargenomen. Voor het eerst kon een territorium van de zeldzame Engelse kwikstaart worden vastgesteld (naast 14 territoria van de “gewone” gele kwikstaart). Ook de snor was voor het eerst aanwezig, met meteen drie territoria langs de Kromme Eem. Minder verheugend was de sterke toename van de grauwe gans, een soort die onder meer vanwege de uitwerpselen minder gewenst is in ons gebied.
Voor een nadere toelichting op de resultaten en een poging tot verklaring van genoemde verschuivingen: zie het rapport op de website.

Tekst: Gert van der Meer
Foto’s: Engelse kwikstaart (SOVON), Grutto (Gert Kaasschieter)