Rondleiding ©Miriam van Heist

Succesvolle verjaardag Binnenveldse Hooilanden

Zaterdag 7 september vierden we de verjaardag van de Binnenveldse Hooilanden. Eind 2019 rondden we de laatste werkzaamheden voor de inrichting van de Hooilanden af. Tijd om te ontwikkeling te vieren en te zien wat er is bereikt. De drie beheerders, Staatsbosbeheer, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en Mooi Binnenveld grepen deze verjaardag aan om het gebied met trots te presenteren.
De beheerders lieten op hun eigen terrein de voortgang zien in de afgelopen 5 jaar. Informatiepunten waren er bij de fietsbrug, Knooppunt 13 en de Uitkijktoren. Tussen de verschillende punten fietsten veel bezoekers. Ook lieten veel mensen zich vervoeren door de twee huifkarren van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden. Bij de infopunten illustreerden posters de ontwikkeling in de Hooilanden in de afgelopen 5 jaar. Dit was met name over het landschap, planten, vogels, en de libellen en dagvlinders.
Ongeveer 150 mensen bezochten de verschillende informatiepunten en zeker 100 namen deel aan de excursies in het gebied. De excursies onder leiding van gidsen van Mooi Binnenveld en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden trokken veel aandacht. Deze twee gidsen belichtten het beheer van de natuur van twee kanten, en dat viel goed. De inleiding over het gebiedsproces in het Binnenveld en de Visie van Mooi Binnenveld voor het gebied in 2040 leidde tot discussie. Er was echter ook optimisme dat samenwerking tussen landbouw en natuur mogelijk is. Deze interactie tussen burgers en boeren is er bijvoorbeeld in het gebiedsproces. Ondanks de verschillende belangen wordt dit als zeer positief ervaren.
De verjaardag kreeg ruim aandacht in De Gelderlander (“Nieuw natuurgebied om heel gelukkig van te worden: ‘Horen jullie de stilte?”) en bij de Lokale Publieke Omroep XON Omroep 1 (“Binnenveldse Hooilanden viert 5-jarig jubileum met publieksdag en plannen voor de toekomst”).

Tekst: Willem Heemskerk
Foto’s: Miriam van Heist