Nieuwsbrief 31 maart 2025

Beste allemaal,
Voor velen van ons is de lente toch het mooiste seizoen, dat geldt zeker voor de vogelliefhebbers die er weer in grote getalen op uit zijn getrokken, zo ook naar het Binnenveld. En er is in dat opzicht al weer veel te zien en te genieten. Laten we dit ook zo houden; daarom de oproep om je wel aan de ‘regels van het spel’ te houden. Dus bewaar afstand, hou het rustig en ga geen vogelgeluiden afspelen om dat ene mooie vogeltje te lokken (ja, dat gebeurt soms…).
Na de geslaagde webinars die we in de winter gegeven hebben is het excursieseizoen ook weer van start gegaan. De eerste groepen zijn inmiddels al weer ontvangen. We zijn ook nog bezig om de informatie over het gebied via de vorig jaar geplaatste QR codes nog beter te maken. Hopelijk kunnen we daar in de loop van dit jaar al resultaten van zien.
In samenspraak met de andere eigenaren van het gebeid, de coöperatie Binnenveldse Hooilanden, Staatsbosbeheer en het Waterschap Vallei en Veluwe gaan we van start met het updaten van het gezamenlijke beheerplan voor het gebied. We zitten nog steeds in een overgangsfase als het gaat om beheer, dus veel zal er de komende jaren in dat opzicht nog niet veranderen. Wel zal Staatsbosbeheer in het Natura2000 gebied van de Bennekomse Meent extra gaan maaien, dit op advies van de ecologische autoriteit. Hier zal Staatsbosbeheer nog nader over berichten. Ook wij zelf gaan wederom aan de slag met gericht kleinschalig maaien mt een nieuw aan te schaffen maaimachine, na het broedseizoen.
Ook leuk om te melden is de samenwerking met IVN Het Groene Wiel als het gaat om ons scholierenproject. Door het verder formaliseren van deze samenwerking hopen we nog meer jeugd iets bij te kunnen brengen over het gebied.
Tot slot, ook rondom ons heen gebeurt er van alles, zoals studies naar de komst van windmolens. Dit volgen we en hebben soms actieve betrokkenheid. Het gebiedsproces gaat vanaf april een nieuwe fase in, hopelijk met meer concrete activiteiten en projecten. We zullen hier in een volgende nieuwsbrief uitgebreider over rapporteren

Voor de komende periode: vooral genieten van het mooie Binnenveld!.
Willem Hendriks (© IJsvogel foto onder)
Voorzitter Mooi Binnenveld
In deze nIeuwsbrief verder informatie over de verschillende monitoring rapporten van 2024 (planten, nachtvlinders, dagvlinders en libellen), zie publicaties. Ook de rapporten van de Weidevogelvereniging Binnenveld Oost en Binnenveld West 2024 zijn beschikbaar, terwijl vogel monitoring Binnenveldse Hooilanden al eerder werd gepubliceerd.
Ook vragen we aandacht voor onze uitgebreide excursieagenda en wijzen we u op de mogelijkheden om de webinars over De Binnenveldse Hooiloanden en De Groene Grens terug te kijken. Ook dit kwartaal weer een bijdrage van onze columnist Jan van Dam.

Redactie Mooi Binnenveld Nieuwsbrief

Excursies

Mooi Binnenveld biedt een gevarieerd aanbod van gratis excursies met de begeleiding van deskundige gidsen (zie foto boven). Voor ieder wat wils zoals excursies naar de Binnenveldse Hooilanden en De Groene Grens, maar ook 's morgens vroeg en in de avond.

6 april: Vroege vogels excursie Binnenveldse Hooilanden. Aanvang 7.00, Knooppunt 13
10 april: Avondexcursie Binnenveldse Hooilanden. Aanvang 19.30, Knooppunt 13
12 april: Excursie De Groene Grens. Aanvang 14.00, Groene Grens Zuid.

Lees onder bij de webinars over het bijzondere van de gebieden en het bijzondere van bijvoorbeeld de nachtexcursie die we organiseerden en de speciale excursie naar de Groene Grens.
Verder wijzen we op de lijst met excursies die daarna plaatsvinden

Webinars van Mooi Binnenveld

Ook in de wintermaanden gaven we aandacht aan een paar natuurgebieden (zie andere boven) in het Binnenveld: Binnenveldse Hooilanden en de Groene Grens middels twee webinars. De webinars kunnen ook gezien worden als een inleiding en verdere kennismaking met deze twee natuurgebieden die Mooi Binnenveld beheert. De webinars zijn nog terug te kijken via onze website MooiBinnenveld.nl

Webinar 12 februari 2025: Hoe ziet het Binnenveld er uit in 2040 als het aan Mooi Binnenveld ligt? Terugkijken
Webinar 12 maart 2025: De Groene Grens; wat maakt het gebied zo speciaal en wat zijn de kansen en bedreigingen? Terugkijken

Natuureducatie

Eind juni gaat het natuureducatie voor basisscholen van Wageningen, Bennekom en Ede in het Binnenveld weer beginnen. Dit alles is mogelijk door vrijwilligers van Mooi Binnenveld en IVN. Ook zijn er materialen nodig zoals schepnetten, verrekijkers etc. Op maandag 24 maart ondertekenden de Vereniging Mooi Binnenveld (Willem Hendriks) en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN)(Joline de Weerdt) een overeenkomst. Het IVN schaft exclusief voor Mooi Binnenveld kwalitatief goede materialen aan.
Als u één of meer ochtenden mee wilt helpen (het is leuk en dankbaar werk): meld u aan bij Gert van der Meer, meerg@gmx.net (© Foto boven)
Lees verder

Ze komen allemaal terug.

De grutto’s en pleviertjes, tureluurs en wulpen zijn weer overal te zien en te horen. De kieviten zijn de hele winter gebleven, maar niet in zulke grote aantallen. Ze komen nu in grote formaties aangevlogen. Een invasie van gelukzoekers uit het zuiden strijkt hier neer in ons Mooi Binnenveld. Behalve de voorjaarsgeluiden van de roepende vogels en ronkende helikopters in de verte is het stil.
Ik geniet bij de vlonder van drie ooievaars, een lepelaar en nog wat reigers, die daar druk op zoek zijn naar voedsel. Er is daar blijkbaar wat lekkers te vinden. Ik zie er ook een kleine zilverreiger tussen, die aangeschoven is bij het feestmaal.
Van de Veensteeg komen drie, nee vier brommertjes achter elkaar aan gereden. Het zijn geen gewone brommers, nee het zijn een soort blasters, die nu de Werftweg over scheuren met een oorverdovend geraas. Er zouden toch regels voor moeten komen hoeveel decibel een apparaat mag produceren. De stuntmannen kunnen ook heel knap en gebalanceerd op maar één wiel rijden. Gelukkig hebben ze wel hun helmen op. De testosteron niveaus stijgen ver boven de maximale waarde. Ook voor hen is de lente in aantocht. Hun wedstrijd om het hardst snijdt door de stegen. Ze willen gehoord worden, maar door wie? Voor mij hoeft dat niet zo. Ze houden misschien niet zo van de stilte, wat ik kan begrijpen als je op een afgelegen boerderij bent opgegroeid.
Op de Bornsesteeg stond een surveillancewagen van de politie in de berm. Ze hadden een jongeman aangehouden met zo’n brommertje, die wat uit te leggen had. Hij keek heel schuldbewust. Ik kon toch een opkomend gevoel van leedvermaak niet geheel onderdrukken.

Jan van Dam
Foto boven: Hans Vellema

Planten inventarisatie Binnenveldse Hooilanden

In het Cooperatie (CBH) deel van de Binnenveldse Hooilanden namen we in 2024 maar liefst 216 plantensoorten waar. Mooi hoe de Blauwe Zegge als karakteristieke soort het hoogste aantal groeiplaatsen bleek te hebben, als typerende soort voor de gwenste blauwgraslanden. De prachtig donkerhemelsblauw bloeiende Klokjesgentiaan bleek ook zeer talrijk. Een positief resultaat voor de in Nederland sterk achteruitgaande soort die typisch is voor bodem zoals in vochtig hooiland en blauwgrasland.
Foto boven: Henk Kloen
Lees verder ook in het rapport.

Nachtvlinderparadijs in De Groene Grens

Maurice Franssen en André Nagelhout zagen in de jaren 2020, 2023 en 2024 inmiddels 400 soorten nachtvlinders in De Groene Grens. Hiervan vonden ze 223 soorten in meer dan 1 jaar, wat duidt op een populatie. In 2024 zagen we 67 nieuwe soorten. Een paar soorten lichten we hierbij uit. De Rietluipaard is een soort die gebonden is aan riet en die maar weinig vindplaatsen heeft in Gelderland. Een interessante nieuwe soort is de zeldzame Roodbruine lijnbladroller. Voor een langer verslag en soortenlijst klik hier. Het onderzoek wordt in 2025 afgerond.
Foto boven: Roodbruine lijnbladroller © André Nagelhout
Lees verder ook het rapport

2024 was een slecht jaar voor dagvlinders

In totaal zijn er 11 soorten dagvlinders genoteerd in het seizoen 2024, zeven (!) soorten minder dan vorig jaar. Er is één nieuwe soort aangetroffen, het scheefbloemwitje. 11 soorten die sinds 2020 werden gezien zijn in 2024 niet waargenomen. Kleine vos en landkaartje werden wel gezien, maar slechts eenmalig.
De tellingen startten dit jaar pas laat vanwege natte omstandigheden en kou in april-mei. Daarnaast vielen de getelde aantallen erg tegen, conform het landelijk beeld in 2024. Tien vlinders op 1,8 kilometer telroute is bedroevend weinig. Na het maaien van de kades in augustus is daarom besloten te stoppen met deze NEM-telroutes. De tijdsinspanning weegt niet op tegen de informatie die het oplevert. Wel is besloten om in de komende jaren vanuit losse waarnemingen uit waarneming.nl een jaarlijst te maken om zo de ontwikkeling van de dagvlinders toch te kunnen volgen.
Foto boven: Landkaartje © Fred Hoorn
Lees verder en ook het rapport

Libellen in 2024

Bij de inventarisaties van de Binnenveldse Hooilanden van Mooi Binnenveld zijn in 2024 in totaal 29 soorten libellen waargenomen. Het lijkt dus goed te gaan wat betreft het aantal verschillende soorten in de geïnventariseerde gebieden. Tot de nieuw verschenen soorten behoren de Gevlekte witsnuitlibel (© Fred Hoorn, zie foto onder), de Zwervende heidelibel, de Zwarte heidelibel en de Kempense heidelibel.
Lees verder
Via deze link kunt U zich aanmelden als lid: Lidmaatschap - Vereniging Mooi Binnenveld
Stuur deze nieuwsbrief naar mogelijke andere geïnteresseerden in een gratis abonnement op deze nieuwsbrief (zie mooibinnenveld.nl)
Nieuwsbrief redactie: Willem Heemskerk en vacature, info@mooibinnenveld.nl